Inspirace do kuchyně

Facebook
Inspirace9 října 2017

Plyn nebo elektřina? Souboj varných desek

Na jednu stranu o tuto volbu rozhoduje skutečnost, že v nových domech často není možnost připojit se k plynu, na druhou stranu do hry také vstupují faktory jako praktičnost a úspornost, které hovoří ve prospěch nákupu elektrické varné desky. Kterou z nich si tedy vybrat?

Plynový vařič: tradice a přesnost

Není náhoda, že v nejlepších světových kuchyních se většinou používají plynové vařiče. Vaření na plamenu umožňuje přesnější úpravu, téměř okamžité ohřátí hrnce, snadné nastavení teploty a také, v případě potřeby, přidání do pokrmů přísad osmažených nad ohněm.

Šéfkuchaři umějí takový vařič dobře ovládat, ale jeho domácí použití s sebou nese jisté obtíže. Především musíte při vaření na otevřeném ohni dávat velký pozor na popáleniny, obzvláště pokud se v kuchyni pohybují děti. Velmi důležitá je rovněž pravidelné prověřování těsnosti sítě, aby nedošlo k nekontrolovanému úniku plynu. Plynový vařič je špatnou volbou také v případě, kdy usilujete o maximální úspornost. Při vaření se využije sotva polovina energie, kterou vařič vydává – zbytek přijde nazmar. Donedávna bylo argumentem proti plynovým vařičům jejich syrový vzhled, ale ten už patří minulosti. Moderní modely jako Amica IN 6610 GCBB nebo Amica IN 6610 GCWW mají minimalistické hořáky a skleněné povrchy a díky tomu se svým stylem skvěle hodí do moderních interiérů.

BOES64471_OKC655SH_FK321.6GBDF_PAG4.1ZpZtASG20_10_zm

Elektrické varné desky: úspornost a bezpečnost

Tam, kde zklame plyn, osvědčí se elektřina. V tomto případě se logicky nemusíte bát úniků plynu, k vaření se využije téměř veškerá energie, která proudí do vařiče a hladká deska vypadá dobře v každé kuchyni, zařízené v jakémkoli stylu.

Moderní elektrické varné desky se dělí na sklokeramické a indukční. Největší výhodou sklokeramických modelů (např. Amica DS 6410 DH) je možnost využití zbytkového tepla, což znamená, že i po vypnutí plotýnka ještě nějakou dobu hrnec dále ohřívá, ale už bez přísunu elektřiny. Na druhé straně se sklokeramická deska rozehřívá déle než plynová, což je spojeno se ztrátou energie na úrovni přibližně 1/3. Pro omezení tepelných ztrát a zlepšení kvality vaření se hrnce musí stavět na prostředek plotýnky.

Pokročilejším typem je indukční varná deska, která, podobně jako sklokeramická, předává teplo hrnců stojícím na vhodně uzpůsobených plotýnkách. Při tomto procesu se ohřívá pouze nádobí a deska zůstává na dotyk chladná. To je možné díky tomu, že se v indukční varné desce nachází cívka, která vytváří střídavé magnetické pole a to ohřívá hrnec od středu. Díky tomu se nádobí rychle ohřívá, doba vaření je kratší a ztráty energie jsou minimální. Na druhé straně jsou indukční varné desky výrazně dražší než sklokeramické a plynové a k vaření potřebují hrnce z oceli, která přitahuje magnety, tedy feromagnetické. Vaření na indukci umožňují mj. desky Amica DI 6401 B a Amica DI 6421 B.

Kterou zvolit?

Tradicionalisté si vždy vyberou plynový vařič, ale ne všichni mají možnost připojení k plynu. Sklokeramická deska je pohodlná, estetická a výrazně snáze se udržuje, ale neeliminuje energetické ztráty. Indukční varná deska pak v sobě spojuje rychlost a bezpečnost, což je důležité, když často vaříte pro celou rodinu. Při konečné volbě je tedy nutné zohlednit rodinné preference a očekávání.